Jeg vidste det jo godt: Hofte og bækken som funktionelle enheder kan ikke anskues isoleret, der er altid (det er min antagelse) overflow til andre led og funktioner i bevægeapparatet. Det er bl.a. derfor det er så fascinerende et område at arbejde med.

Som optakt til vores temadag om hofte-bækken-træning har jeg brugt de sidste dage intensivt på at grave mig ned i litteratur og forskning omkring rehabilitering og forebyggelse af smerter og dysfunktion omkring bækken og især hofter, med fokus på ændret muskelbalance, muskelkontrol og bevægestrategi.

Og selvom forskningen på området generelt stadig er begrænset og ofte letbenet, så er det et kæmpe område at bevæge sig ind på. For op dukker små studier og casestudies på alt fra ankeldistorsion og haseskader over SI-ledssmerter og impingement til low back pain, som hver især peger på at der sker muskel- og bevægestrategiske ændringer der spiller ind på hofter og/eller bækken – eller er det omvendt?

Måske startede problemet med alt for mange år i siddende stilling, men kom først til udtryk i en haseskade en dag patienten løb en tur, og da haseskaden tilsyneladende var væk, kom der noget rod med smerter på siden af hoften, og så … Ingen af de nævnte hændelser kan ses isoleret, for patienten har jo levet et liv samtidigt. Og kroppen hænger uløseligt sammen! Det skal vi huske når vi behandler og genoptræner skader.

Hønen og ægget kan ikke altid udpeges, og jeg må erkende at det på onsdag bliver umuligt at servere et overskueligt skema om input, reaktion og konsekvens til mine dygtige FysioPilates-kolleger.

Og så er det jeg husker mig selv på at det måske ikke gør så meget. Vores faglige viden skal vi bruge som grundlag for at se hver enkelt patient som det helt unikke væsen han eller hun er, psykisk, socialt og fysisk. Hvis vi SER og tager udgangspunkt i hvordan kroppen lige nu befinder og opfører sig i hvile og aktivitet, kan vi komme langt i forhold til at hjælpe patienten til at kunne bevæge sig både frit og smertefrit. Og chancen er der for at det ikke kun hjælper på hoften eller bækkenet, men også på knæet, ryggen eller anklen.

Eller var det omvendt?