Hvad er FysioPilates?

Muskelbalance, kropskontrol, bevægelseskvalitet & fordybelse. Er det værdier du kunne tænke dig at arbejde med? Så læs med her:

Hvad er FysioPilates?

Det korte svar: FysioPilates er det bedste fra pilates-træning, bearbejdet og anvendt fysioterapeutisk. Det er en klinisk træningstilgang, som målrettes individuelt og præcist til hver enkelt, og altid inddrager hele kroppen og hele mennesket.

Pilates og FysioPilates

Pilates praktiseres i mange afskygninger, og kvaliteten er meget svingende.
FysioPilates er kort fortalt pilates udsat for fysioterapi. FysioPilates er baseret på traditionel pilates, som så er modificeret og “brudt ned”, så den kan målrettes individuelt.
Vores viden om kroppen, om træning og om genoptræning er hele tiden under udvikling. Forskningen afdækker kontinuerligt nye sider og detaljer, som gør os klogere. Derfor er FysioPilates under konstant udvikling. Øvelser og detaljer finpudses i takt med nyeste viden. Sådan tilstræber vi kvalitet i bevægelse.

Vores baggrund

Vi har arbejdet med fysioterapeutisk træning i mange år. Vi anvender FysioPilates til at arbejde målrettet med patienter med forskellige diagnoser, så som LBP, whiplash, bækkensmerter, skulder- og nakkesmerter, kroniske smerter, før- og efter-fødsel og meget andet. Vi oplever FysioPilates som en meget effektiv trænings- og behandlingsform.
Siden 1999 har vi undervist fysioterapeuter og andre sundhedsfaggrupper i FysioPilates.

FysioPilates er udviklet af fysioterapeut Marianne Nørup, i samarbejde med fysioterapeuterne bag Fysio-Pilates.dk, på baggrund af mere end 20 års erfaring med pilates-træning til forskellige patientgrupper, kurser og studier i udlandet og herhjemme samt kurser i andre trænings- og behandlingsformer, herunder Kinetic Control. Men ikke mindst bygger FysioPilates på erfaringsudveksling fysioterapeuter imellem samt integration af relevant forskning.

Formål med træningen

Der kan være mange formål med at træne FysioPilates. Nogle af de mest oplagte er:

 • at (gen)etablere den neuromuskulære kontrol i truncus (og resten af kroppen), så man forebygger, mindsker eller eliminerer smerter og funktionsforstyrrelser.
 • at lære at bevæge sig “økonomisk” og hensigtsmæssigt i forhold til belastningen på kroppens led, muskler, knogler og andre strukturer.
 • at medvirke til at mindske unødig spænding og fysisk og psykisk stress.

FysioPilates er et konkret og relevant bud på en bio-psyko-social træningstilgang.

 

Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse på 100 af vores patienter/deltagere, som svarede på en række spørgsmål før og efter et FysioPilates-forløb. Svarene bekræfter at FysioPilates hjælper udøverne til at mindske eller eliminere smerter; deltagerne melder om konkret bedre funktionel formåen, og kvalitativt er der meldinger som: “har fået bedre kropskontrol”, “bevæger mig anderledes” osv.

Hvor anvender fysioterapeuter FysioPilates?

Vi har uddannet flere hundrede fysioterapeuter til FysioPilates-instruktører. Via det efterhånden store netværk af tidligere deltagere ved vi at FysioPilates bruges i mange grene af vores fag – som holdtræning eller i forbindelse med individuel behandling, bl.a.:

 • Klinikker
 • Sygehuse
 • Sundhedscentre
 • Smerteklinikker
 • REVA-centre
 • SANO
 • I aftenskoleregi som hensyntagende træningstilbud
 • Private studier og fysioterapeutiske træningscentre

Pilates er, når det praktiseres med kvalitet, en træningsform som er yderst oplagt og anvendelig for fysioterapeuter. Her er et “redskab” som ikke blot er effektivt, men også anvendeligt for alle – uanset diagnose, træningstilstand, kropsvægt osv. Det er en skånsom træning der kan tilpasses alle, fra den sengeliggende patient til elitegymnasten. Oven i købet er det en træningsform der lægger sig tæt op ad anerkendt forskning.

Også psykomotoriske terapeuter har gennemført uddannelsen og praktiserer FysioPilates rundt om i landet, fortrinsvis i oplysningsforbund. Vi oplever stor relevans af FysioPilates i forhold til psykomotorikernes arbejdsområde og tilgang til kroppen.

Er FysioPilates noget for dig?

Både som instruktør og udøver skal du kunne lide at gå i dybden og arbejde med detaljer og kvalitet. Øvelserne kræver koncentration og motivation – det er ofte hovedet der udfordres mest i starten! Neuromuskulær grundtræning er ikke “gang i den” og pulsen op, og det er ikke – i første omgang – store og vilde bevægelser. Til gengæld kan det give dig forudsætningen for at kunne klare alle de sjove, vilde og hæsblæsende aktiviteter. Eller bare en helt almindelig hverdag uden smerter!
Som instruktør er udfordringen både faglig og pædagogisk. At få din klient til at ændre bevæge-strategi, at se hvor der skal skrues op, og hvor der skal tones ned – og dernæst komme frem til hvordan det kan lade sig gøre i praksis, og hvordan du kan få din klient til at tage ejerskab på den viden – er en konstant udfordring, som gør hver undervisningstime eller konsultation ny, udfordrende og interessant.