Respiration

Den canadiske fysioterapeut og gynobs-specialist taler i denne podcast bl.a. om bækkenbundens sammenhæng med respiration (og thorax) – noget hun altid er meget opmærksom på, fortæller hun.

Alignment

Hun vægter også betydningen af kropsholdning – alignment – højt. Det gælder blandt andet om at give diaphragma de bedst mulige vilkår. Hun nævner som et eksempel kvinder der har lavet mange mavebøjninger for at komme i form efter fødsel, og som får (for) stramme øvre mavemuskler (og bulende mave nedadtil), eller dem der trækker bagdelen ind under sig.

Over- eller underaktivitet?

Desuden taler hun om den vigtige forskel på svage og overaktive muskler. De to kan faktisk ikke som udgangspunkt skelnes fra hinanden uden en indre undersøgelse, fortæller hun. Men man kan gå efter andre tegn på en overaktiv bækkenbund, fx smerter ved samleje, generel opspænding osv.

Delte mavemuskler

Og så kommer hun ind på rectus diastase – et råd her er at sørge for at få godt fat i transversus og bækkenbund før ydre mavemuskler, sikre en neutral spine og bygge langsomt op.

Det funktionelle

Og endelig er det vigtigt ikke kun at observere bækkenbunden i liggende udgangsstilling, men også i funktionelle aktiviteter.

Alt i alt: Interessant, vedkommende og spot on-underbyggende for FysioPilates-tilgangen!

Find podcasten her: https://www.clinicaledge.co/podcast/physio-edge-podcast/physio-edge-020-womens-health-with-lori-forner

Kan også høres på Spotify og Apple podcast